Faşist AfD oy kaybediyor: ‘Protestolar önemli bir etken’

ALMANYA – Kamuoyu yoklamalarında oyları sürekli artan faşist parti Almanya için Alternatif (AfD), bu yılın başından bu yana oy kaybetmiş görünüyor. Kamuoyu araştırma kuruluşu İnsa’nın haftasonu açıklanan anketine göre AfD’nin oyu yüzde 18 dolayında bulunuyor. Geçen yılın sonlarında partinin oyu anketlerde yüzde 23 dolayındaydı.

Kamuoyu araştırmacıları, göçmenleri ülkeden sürme planının ortaya çıkmasından sonra başlayan tartışma ve protestoların oy kaybında etkili olduğunu belirtiyor.

Sol Parti’den (Die Linke) ayrılan Sahra Wagenknecht’in kurduğu Sahra Wagenknecht Birliği (BSW) partisinin oyu ise yüzde 6 dolayında görünüyor. Bu öngörülere göre parti, yüzde 5 barajını aşarak Federal Meclis’e girme hakkı elde edebiliyor.

‘AFD’NİN OY KAYBETMESİNE ÜÇ ETKEN YOL AÇTI’

Business Insider haber sitesinde yer alan habere göre uzmanlar, AfD’nin anketlerde oy kaybetmesinde kitlesel protestolar, partinin aşırı sağcı bir parti olarak tartışılması ile Sahra Wagenknecht Birliği (BSW) partisinin rakip olmasının etkili olduğunu belirtiyor.

Haber sitesi, AfD’nin yılbaşından bu yana anketlerde 5 puanlık oy kaybının 1,3 milyon seçmene karşılık geldiğini yazdı. AfD federal milletvekili Betr Bystron’un Rusya lehinde konuşma karşılığı rüşvet aldığı iddialarının da oy kaybında etkili olduğu tahmin ediliyor.

DR. AYDIN: PROTESTOLAR TOPLUMDA BİR SİLKELENME YARATMIŞ OLABİLİR

Dr. Yaşar Aydın

Başkent Berlin’de bulunun Bilim ve Politika Vakfı uzmanlarından Dr. Yaşar Aydın, göçmenleri sürme planının ortaya çıkmasının ardından başlayan AfD karşıtı gösterilerin, partinin oy kaybında önemli bir etken olduğunu söyledi. Parti hakkında medya ve siyasette çok ciddi tartışmalar olduğunu hatırlatan Dr. Aydın, şu görüşleri ifade etti:

“Çiftçilerin protestoları, sonrasında çiftçilerle aşırı sağ grupların ilişkisi, kamuoyunda, medyada, siyasette, aşırı sağ ve tehlikeleriyle ilgili çok ciddi tartışmalar oldu. Toplum güçlü tepkiler verdi buna, işte karşı yürüyüşler oldu.

Burada toplumun muhakeme ve tekrar silkelenmesi söz konusu olabilir. Bir de şu var, AfD de çok tepkisel bir parti. Bazı konularda, ana akım medyanın, ana akım siyasetinin gündemine almadığı konuları gündemine alıyor. İş çözüm önerilerine geldiği zaman AfD biraz sınıfta kalıyor, çözüm yok. İnsanlar bunu görmüş olabilir.”

‘AFD, RADİKAL SAĞDA BİR PARTİ OLARAK VAR OLACAKTIR’

Dr. Aydın, AfD’nin anketlerde oy kaybının sürüp sürmeyeceğinin haziran ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) seçiminde görüleceğini söyledi.

Dr. Aydın’a göre oy kaybı sürse de AfD, aşırı sağda bir parti olarak varlığını sürdürecek. Toplumda bir alt üst oluş yaşandığını belirten Dr. Aydın, ulus devletin, alışılmış davranış kalıplarının, fikirlerin, paradigmaların sorgulandığını söyledi. Bu gelişmelerin sağcı, aşırı sağcı partilere, milliyetçi, muhafazakar akımlara ivme kazandırdığını ifade etti.

HIRİSTİYAN BİRLİK PARTİLERİ OLMADAN HÜKÜMET İMKANI YOK

Öte yandan, İnsa kamuoyu kuruluşunun anketinin bulgularına göre, Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) olmadan hükümet kurma imkanı bulunmuyor. Ankette CDU/CSU’nun oyu yüzde 30, SPD’nin 16, Yeşiller’in 13, FDP’nin 5, BSW’nin 6, Sol Parti’nin (Die Linke) 3 görünüyor. Bu durumda ya CDU/CSU ya da CDU, Yeşiller, FDP koalisyonu seçenekleri var.

Ankete göre şu anki SPD, Yeşiller ve FDP koalisyonu çoğunluğu kaybetmiş görünüyor. Sol Parti yüzde 5 oy sınırı engeline takılıp meclis dışında kalırken, bu partiden ayrılan Sahra Wagenknecht’in partisi BSW meclise girme hakkı elde ediyor.

BSW’nin oyu Brandenburg eyaletinde yüzde 10, Saksonya’da 11, Thüringen’de ise 15 dolayında görünüyor. Bu üç eyalette gelecek eylülde seçimler yapılacak. AfD, Brandenburg’da yüzde 26, Saksonya’da 34, Thüringen’de 29 oyla birinci parti görünüyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)